Ciąża to wyjątkowy czas, niezwykle istotny dla mamy i dziecka. Bardzo ważne jest, aby przyszła mama dbała o rozwijające się w niej życie, także poprzez dbanie o samą siebie. Stosowana przez przyszłą mamę odpowiednia dieta korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu a nawet późniejszy stan zdrowia dziecka.
Warto wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze nie są wskazane dla kobiet w ciąży. Pozornie nieszkodliwe, spożywane przed ciążą produkty bywają szkodliwe zarówno dla dziecka jak i przyszłej mamy.
Jakich produktów unikać w ciąży?
- Owoce morza i duże ryby
Ryby, mimo swoich niewątpliwych walorów zdrowotnych, nie są polecane kobietom w ciąży. Zwłaszcza przedstawiciele dużych gatunków, takich jak rekin, tuńczyk czy makrela królewska nie powinni znaleźć się w jadłospisie przyszłych mam. Powodem tego zalecenia rtęć obecna w organizmach dużych ryb, szkodliwa zarówno dla mam jak i dla dzieci.Także surowe owoce morza powinny zostać na czas ciąży wyłączone z menu. Produkty takie jak na przykład surowe mięczaki mogą stanowić źródło infekcji bakteryjnych czy też zatruć pokarmowych.
- Surowe mięso
Miłośniczki tatara muszą przygotować się na dziewięciomiesięczne odstawienie tegoż produktu. Surowe mięso – podobnie jak i surowe jajka – może być źródłem salmonelli. Ta z kolei objawia się nudnościami, wymiotami i dużym odwodnieniem, co bardzo niekorzystnie wpływa zarówno na przyszłą mamę jak i na rozwijające się w niej dziecko. Wskutek spożywania surowego mięsa można także zarazić się toksoplazmozą, dlatego też nawet spożywając smażone czy pieczone mięso należy zawsze dokładnie je przygotować i sprawdzić stan jego wypieczenia. - Sery pleśniowe
Sery pleśniowe spożywane przez kobiety w ciąży powinny koniecznie powstawać z mleka pasteryzowanego. W przeciwnym wypadku pojawia się ryzyko zarażenia się listerią. Jest to bardzo niebezpieczna bakteria, która zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu czy nawet śmierci płodu.
Czego nie pić w ciąży?
Zalecenia zdrowotne dla kobiet w ciąży dotyczą także spożywania bądź unikania różnego rodzaju napojów.
Już od wielu lat absolutną oczywistością jest, że w trakcie ciąży kobieta powinna całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu. Istnieją teorie mówiące o nieszkodliwej lampce czerwonego wina, jednak zdecydowana większość lekarzy, dla większego bezpieczeństwa, zaleca ciężarnym absolutną abstynencję.
Niewskazane są także napoje energetyzujące. Zawierają one duże ilości cukru a także kofeiny, która w nadmiernych ilościach może spowodować ograniczenie wzrostu płodu. Najpopularniejsze źródło kofeiny – kawa – także powinno zostać ograniczone przez kobiety spodziewające się potomstwa.
Zdecydowanie warto w trakcie ciąży pić jak najwięcej napojów naturalnych, takich jak woda, soki czy różnego rodzaju herbaty ziołowe. Jeżeli macie jakiekolwiek wątpliwości dotyczące diety oraz tego czego w trakcie ciąży należy unikać, warto jest skontaktować się z lekarzem, który z pewnością rozjaśni pewne kwestie i pomoże dobrać wartościowe składniki, które powinny znaleźć się w jadłospisie przyszłej mamy.